2012. január 9., hétfő

Érzelmi zsarolás

Lóránt érzelmi intelligenciája az egekben van. Reggel úgy ébred, hogy az első szava, mikor meglát: Anya, szeletlek! Tegnap pedig: Köszönöm, hogy szeletlek!
Ez már költészet. Altatáskor ő simogat engem, puszit ad (odahajol az arcomhoz, és azt mondja suttogva puszi), megszeletget. Egyszóval, tudja mi kell egy anyának.
(Ez is volt már: Anya, te alanyos vagy, senki nem bánthat téged! Ennek egy másik verziója:
-Anya, figyelj!
-Igen?
-Nem verlek meg!)

És tudja akkor is, ha hisztivel szeretne elérni valamit. Lóránt már megtanulta, hogy ha egyszerűen csak áll hátravetett fejjel, és bömböl, nem tudok segíteni. Mindig meg kell mondani, hogy mi a baj, miért sír. Így aztán, ha rá merészelek ütni a fejére/kezére/fenekére: Azélt sílok, melt valaki megvelt!
Reggel, mikor apa elmegy dolgozni, azt mondja nekem Lóránt: Azélt sílok, melt elment az apukám!

Egyik alkalommal valami olyasmin kezdett hisztizni, hogy nem a sárga pohárba töltöttem, hanem a kékbe. Kitettem Lórántot a nagyszobába, hogy ott üvöltsön, mert már nem volt kedvem hallgatni. Egyszercsak hallom, hogy azt zokogja:
Azélt sílok, melt elveszett az egyik gyelekem!
Persze ezt így nem lehet visszaadni, hallani kellene hozzá azt az igazi Lóránt ordítást...

Lóránt eltanulta Sanyitól a miértezést. Sanyi már abbahagyta, most Lóránt kérdez folyamatosan. Apa igyekszik megfelelni a kérdésekre, egyszer hallom, hogy a világegyetem keletkezéséről próbál valamit előadni. Mi is mindig ide lyukadunk ki, én csak annyit szoktam mondani, hogy mert így teremtette a Jóisten, de erre is megkérdezi, hogy miért. Mert így látta jónak. Miért? Nincs vége a miérteknek, így néha azt mondom, hogy: Azért. Na, erre Lóránt jön ki a sodrából, de legalább egy kicsit változatos.
A két díjnyertes miért-kérdése:
-Anya, ezt csinálhatom?
-Igen, Lóránt.
-Miért?
A másik pedig:
-Miért hol van?

Fentiek után érthető, miért kedvence Lórántnak a Piroska és a farkas. Tibipapa nagyon élethűen adja elő nekik azt a részt, hogy ... És miért olyan nagy a szemed? stb.
Lóránt továbbfejlesztette a mesét, és így mesélt magának egy képeskönyvből:
-Miért van itt ez a sok hal? .... Hogy jobban úszkáljanak.... és miért van itt ez a nagyon nagy hal? .... Hogy jobban kihorgássza a hohohorgász...

A Piroska és a farkas eredeti kérdezz-felelek-et Sanyival sokszor előadják. Egyszercsak ezt hallom: (Lóránt kérdez, Sanyi felel.)
-És miért olyan nagy a fejed?
-Hogy jobban lássalak.
-És miért olyan nagy a hátad?
(-erre nem emlékszem mit mondott Sanyi, de érdekes kérdés.)
-És miért olyan nagy a kukid?
(Hoppá! Ne felejtsük, nagymamáról van szó!)
Sanyi nem csodálkozott a kérdésen, egy eredeti vérfarkas hangját utánozva:
-Hogy jobban kijöjjön a pisiiii!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése