2013. október 28., hétfő

Jancsika beszél

Jancsika elkezdett beszélni tanulni. Teljesen egyedi módon, legalábbis máshogy, mint annak idején Sanyi és Lóránt kezdtek beszélni.
Jancsi rámutat tárgyakra, és ha tetszik neki, megpróbálja megismételni a nevüket. Ennek az a jele, hogy zavartan elmosolyodik, odabújik az ölembe, és elsuttogja a szót. Eleinte teljesen felismerhetetlen, még csak szótagokat sem lehet elkülöníteni. Egy idő után már felismerem, ha nagyon igyekszem.
Testvérei anno a szavak első szótagjait mondták, és akkor kezdtek beszélni, mikor már valamennyire tudtak érthetően szótagokat mondani. Nagyon érdekes most nekünk, hogy Jancsika a folyamat legelejét is megmutatja nekünk.
Ritmusos szavakat hamarabb megtanul, illetve sokat számít, ha Lóránt vagy Sanyi kitartóan mondogatnak neki valamit. Ezeket tudja már mondani: jepüjő, jántotta, papagáj, alba = alma, aatató = altató, stb.
Az még ritka, hogy tényleg kommunikálna, de már elhangzott visítva, hogy adduda!!!!

Mostanában nagyon jókedélyű, mindenkit (vigyázó embereket) örömmel üdvözöl, huncutkodik. Szeret kukucsosat játszani, illetve azt, hogy vegyem ki a kádból, és amikor már éppen kivenném, visszahuppan a vízbe. Szeret Sanyival vagy Lóránttal játszani, velük rohangálni föl-alá. Nagyon szépen eljátszogat magában, sorba rakja a kis autóit hosszú perceken keresztül, legózik is, építget.

Mióta külön ágyban alszik, nem alussza át az éjszakát. Be kell mennem egyszer-kétszer, adni neki puszit, és akkor visszaalszik. Kisgyerekes anyukák tudják, milyen borzalmas, mikor éjszaka közepén, legszebb álmomból nyüszítésre ébredek - néha hangos sírásra. De nagyon hamar elszáll a dühöm, mert átmegyek, Jancsika nyújtja kis párnás kezeit, szájas puszit nyom az arcomra, és visszafekszik aludni. Most aztán igazán bűbáj ez a gyerek.

Jancsika kanálmániás. Egyetlen kanállal nem is nagyon hajlandó enni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése