2010. augusztus 6., péntek

Dobd el a pelenkádat!

Nappalra eldobtuk (Sanyiét). De volt egy-két kellemetlen eset, amik után Sanyi még napokig szajkózta a tanulságokat: "Nem szabad a szőnyegre kakíni!", "Csak a vécébe szabad kakíni!".
Egyik alkalommal a kertben sikerült a földre kakilnia, ami ugyan nem tragédia, de azért megintcsak átvettük a leckét, nyomatékosan, hogy csak a vécébe szabad. Se a szőnyegre, se a székre, se a földre nem szabad. Ekkor kértem Sanyit, hogy ha bármilyen egyéb ötlete van, akkor szóljon, és megbeszéljük. Sanyi erre nagy boldogan elkezdett kiabálni:
"Nem szabad a szőnyegre kakíni! Nem szabad a földre kakíni! Nem szabad a levélre kakíni! Nem szabad a fára kakíni! - itt már sejtettem, hogy ez inkább szavak gyakorlása lesz, ami sokszor megesik Sanyival. Megtetszik neki egy mondat, és elmondja százszor, mindenféle szavakat behelyettesítve, amit éppen meglát. - "Nem szabad a biciklire kakíni! Nem szabad a házra kakíni! Nem szabad Lórántra kakíni! Nem szabad a cipőre kakíni!..."
No igen, voltak ötletei, meg kell hagyni. De azóta nem is ment félre. :)
(Még hadd jegyezzem meg, hogy újabban Sanyi értékelni is szokta a termést: Csináltam egy csíkot! vagy: olyan, mint egy béka! esetleg csillag, vár.)

Tettünk a WC szobába egy egészen kicsi játékbilit, és ráültettem egy babát, hátha ezzel is motiválom Sanyit. Sanyi megállapította:
-Kis bili... kisebbeknek való
.
-Igen, te meg csüccs rá a nagy bilire!
-Az felnőtteknek való.

Naponta többször is elmondom neki, hogy szóljon, ha pisilni kell, ezért aztán így szól: "Szólj ha pisilni kell a bilibe!" Sajnos, miután szépen megtanultunk mindent, és jól is ment, most valamiért nem szeret pisilni, és inkább eltitkolja. Különösen akkor nem hajlandó, ha a természetben vagyunk, és a bokorba kellene pisilni. Pedig próbáltam felkelteni az érdeklődését:
"Nézd, itt így megfogod, és lehet irányítani....fogd meg, igen... nem Lóránt, te ne fogd meg az övét...úgy...." Majd este, a WC-n ülve próbál Sanyi pisilni: "Nem, Sanyi, ha a WC-n ülsz, nem kell megfogni." Hát ez nem lesz egyszerű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése