2010. augusztus 5., csütörtök

Versek, dalok, mesék...

Nézzük csak, milyen verseket, dalokat tud már Sanyi. Nagyon sokat tud, de csak részleteket szokott belőlük magától elénekelni. Ha mi is énekeljük, bárhol tudja őket folytatni - persze csak ha éppen van hozzá kedve. Kérésre nem. És néha átkölti, pl: "cirmos cica haj, hová lett a kakaó?" vagy "szabad péntek, szabad péntek, szabad szappanozkodni".
A kedvencem, mikor a Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet mondókára zendített rá Sanyi, és odáig jutott, hogy gyelekek, gyelekek, szeletik a..... és itt szünetet tartott, gondolkodott. Majd azt mondta: Anyát!

Sanyi énekli a "mitől véres alábát". Gondoltam, inkább úgy tanítom meg neki, hogy "buta gyerek megvágta". De ő azt mondja:
-tölök gyelek megvágta..
-Nem, buta gyerek megvágta.
-Inkább tölök gyelek megvágta.
-Buta gyelek megvágta.
-Buta gyeleket megvágta tölök gyelek.

Érdekes, hogy az Anyám tyúkját olyan sokszor elmondtam neki esténként, hogy nekem már rigmus lett belőle, oda se kellett figyelnem, a szám mondta magától. De ebből nem idézett még egyszer sem. Hanem tegnap a Duna parton azt motyogta: "azonképpen a földön is!" Ennél már csak az szokott viccesebb lenni, mikor a játszótéren, vagy éppen a Balatonban ugrándozva elénekli az istenádmeget (jókedvvel, sőséggel). A Himnuszt Klárinagyitól tanulta, aki annakidején altatáskor az összes dalt elénekelte, amit ismert, csak aludjon már el ez a gyerek. És csodák csodája, a himnuszra Sanyi egész jól elaludt. Így aztán Sanyi is gyakran énekelgeti, én meg lopva nézem az emberek arcát, és remélem nem gondolják, hogy ennek politikai háttere van. Egyszer otthon a ködtündérről meséltem interaktívan, és kérdeztem Sanyit, hogy tudja-e mit énekelt a "kodtundér"? Gondolkodás nélkül mondta, hogy az Istenáldmeget.
A jókedvvel bőséggel dallama annyira tetszik neki, hogy más dolgokat is szívesen elénekel rá, pl: "nem szabad rugdalni", vagy "elhúzom innen".

Egyszer leült Lóránt mellé a földre, maga elé vette az egyik mesekönyvet, és elkezdett Lórántnak mesélni. És azt mondta: "Ecce volt holnem volt, volt eccel egy kis lózsaszín kukac." Tényleg oda volt rajzolva egy a sarokba, dehát hatalmas kakasok meg tyúkok is voltak mellette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése